שלום למתעניינים,
נושא חימום הבית בשכניה אכן חשוב יותר מקירור.
אני מניח בצד נושאים כמו בידוד תרמי, מבואה עם 2 דלתות ועוד, ומתייחס בקצרה רק למערכות חימום (הפופולריות):
1. קמין על עצים - החום נעים ורומנטי.התנור זול יחסית. חומר הבעירה הזול ביותר נכון להיום. לא נוח לתפעול - התעסקות מתמדת כדי לשמור על הבעירה וכן בעיית לכלוך. אם מכניסים אידאולוגיה אז - זה תורם לעידוד כריתת עצים...
2. קמין על נפט - החום נעים. התנור זול יחסית. הנפט הפך ליקר מאד ביחס לשנים קודמות. נוח לתפעול וטוב בטיחותית. אמור לפעול רצוף (ימים, שבועות...) ע"מ לתת לחום להתפשט לחלל הבית. כמובן שלא מחמם באופן אחיד, וסביר שיתן פתרון לחללים ציבוריים ולא לחדרי שינה.
3. חימום תת -ריצפתי - יש על צנרת מים חמים שמחוממים ע"י תנור סולר/נפט. יש על חשמל.
לפני כשנתיים נתגלתה בעיה של קרינה מתת-ריצפתי על חשמל - לפי מיטב ידיעתי למערכת שנשארה בשוק אין בעיה כזו. אני מעז לומר שהשיטה מספקת את החום "הנוח" ביותר: חימום אחיד בכל הבית, מכיוון שהחום עולה מהריצפה לתקרה - כל חלל האויר מתחמם בכל חדר. שליטה ברמת הטמפרטורה לפי כמות אזורי הבקרה שניקנים ומותקנים. מערכת יקרה יחסית לקניה והתקנה.
לתפעול - חשמל או סולר/נפט - צריך להיות לא זול. (בימים הקרובים אהיה חכם יותר לגבי מחירים של תת-ריצפתי על חשמל)
4. מיזוג אויר - לחימום - החום יבש ולא נעים. נסיון להכניס לחות למערכת (אלקטרה) לא הצליח. נסיון לחסוך חשמל ע"י מדחס שעובד 2/3 ו-1/3 (תדיראן אם אני לא טועה)- לא הצליח.
בטמפ' נמוכות המזגנים הפסיקו לחמם את הבית היות והפשירו את עצמם.
חברות יפאניות(בארץ - מיצובישי) המציעו שיטת פעולה שקטה וחסכונית (INVERTER) - בה המדחס עובד רצוף. חיסרון:יותר יקר. אין יותר בעיה של חימום בטמפ' נמוכות.
הסתבר לי שגם אלקטרה אימצה את הטכנולוגיה. עדיין לא יודע להשוות בין החברות.
חימום ע"י מזגן נחשב נכון להיום כזול ביותר מבחינה תפעולית. מאחר והמערכת נותנת פתרון גם לקיץ - יש בזה פיתוי.
(באופן כללי תושבים בשכניה טוענים שלמעט ימים ספורים אין צורך במזגנים בקיץ)
5. רדיאטורים - בד"כ מלאים מים שחוממו ע"י תנור סולר/נפט.
הרדיאטורים מותקנים- גודל וכמות - לפי החלל לחימום. לדעתי, הרדיאטור מהווה הפרעה לגמישות בתכנון פנים של חדר - אם לא מוקם נכון זו הפרעה לדורות. מאחר שיש פיזור של הרבה מקורות חום - התוצאה בהחלט נעימה.
6. מערכת גז לחימום הבית (כולל מים)- עשיתי פעם חישוב (לצערי אין לי כבר את הנתונים) שצריך להזמין כל שבועיים בלון גז גדול לצורך התפעול השוטף - כלומר בלי צובר גז - הפתרון לא הגיוני.
הערות לסיכום:
א. מאחר ויש בכל שיטה די הרבה פרמטרים להתייחסות, ומאחר ונתונים טכניים לא תמיד זמינים או לא ברי השוואה, ומכיוון שניכנס גם נושא ריגשי או סובייקטיבי (כמו נעימות החום) לשיקולים - לא קל לבחור.
ב. קשה למצוא טכנאים או אנשי מכירות שימליצו על שילוב שיטות חימום שונות באותו בית - לי זה נראה לפעמים נכון.
ג. לא פחות חשוב זה המפרט שמתייחס לבידוד התרמי: הבלוקים ושיטת הבניה, הטיח, בידוד הגג וכו'. לדוגמא: בהרחבה האחרונה בקורנית השתמשו בתבניות קלקר שמולאו בטון - הדיירים מעידים על חסכון משמעותי בחימום...
מקוה שזה אכן עוזר למישהו,
בברכה,
ניר טלמור